Den synlige genialitet

Har netop genlæst Italo Calvinos fudlkomment geniale værk Le citta invisibili (det lyder sgu også godt på italiensk) – eller De usynlige byer. Jeg tror det er femte gang jeg er igennem den – og den holder igen og igen!

Altså denne bog – disse byer, denne fantasi, disse metaforer! Bogen består af en beskrivelse af 55 (mener jeg) byer. Disse byer er ikke som vi kender dem – nogle svæver i luften, andre bebos af de døde, der er byer der for altid er ufærdige, byer hvis indbyggere ikke ved noget om hinanden, byer beboet af vanskabninger und so weiter und so fort.

Beskrivelsen af byerne sker via en rammefortælling. Marco Polo sidder ved Kublai Khans side og fortæller om byerne, som Polo ved selvsyn har set (og dog betvivler Khanen på et tidspunkt dette). Rammefortællingen kan godt virke en smule “påtvunget” ind imellem – men det tager ikke det geniale fra beskrivelsen af byerne.

Byerne er på forskellig måde metaforer for verden, menneskene, guderne – men mest af alt for den måde vi anskuer og antager tingene er på.

De usynlige byer

Hvis man ikke har læst bogen, bør man straks lave en google og finde et sted at bestille den (den står nok ikke på boghandlernes hylde, men skal bestilles hjem). Man kan ikke leve i uvidenhed om denne bogs eksistens og indhold!

La città invisibili er synlig genialitet…

Et spørgsmål til de tekniske:
– Hvorfor er mugliheden for fx at midterstille, højrestille m.m. pludseligt forsvundet fra min “new post” del? Jeg er tvunget til at bruge html-koder nu?

…og så falder der vidst lidt påskefrokostagtigttildelstømmermændsforskyldt ro over bloggen et par dage. God påske blev der sagt!

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: